Asbestattest is verplicht

Asbestcertificaat

Wat is een asbestcertificaat?

Een asbestcertificaat is een document dat aangeeft in hoeverre een woning asbestveilig is.

Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden.

Waarom is een asbestattest nodig?

Dankzij het asbestattest komt u te weten welke materialen mogelijk asbest bevatten en hoe u als eigenaar/koper het gebouw asbestveilig kan maken. De inventarisatie voor een asbestattest is ‘niet-destructief’. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw.

Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen.

Wanneer is het nodig?

Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest wettelijk verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001.

Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning of een gebouw gebouwd voor 2001 over een asbestattest beschikken. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.

Vlaanderen wil tegen uiterlijk 2040 asbestveilig maken. Meer info vindt u op de website van OVAM.

Wie mag een asbestcertificaat uitreiken?

Enkel een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie (ADI) mag een inventarisatie voor een geldig asbestattest uitvoeren. De asbestdeskundige maakt een asbestinventaris op volgens het inspectieprotocol van de OVAM.

AS-advice is gecertificeerd en verstrekt asbestattesten (asbestcertificaten) over heel Vlaanderen. We werken vanuit Duffel (Provincie Antwerpen) in het kerngebied rond Lier, Mechelen, Kontich, Putte, Waarloos, Sint-Katelijne-Waver, Onze-Lieve-Vrouw Waver, Lint, Hove, Koningshooikt, …

Waarom kiest u voor AS-advice?

Met AS-advice kiest u voor kwalitatieve inspectie en advies op maat. Door de jaren lange ervaring in bouw en vastgoed en gecertificeerde asbestdeskundige komt welzijn en veiligheid op de eerste plaats.

Wat kost een asbest attest?

De prijs van een inspectie en attest hangt af van de grootte van het pand alsook het aantal stalen die afgenomen dienen te worden.

Prijzen kunnen vrijblijvend opgevraagd worden.